wtorek, 4 listopada 2014

                                       Smaki Baroku

               W okresie Baroku na stołach królowało bogactwo smaków: w tych samych potrawach mieszała się pikantność ze słodyczą i kwasem. Dania doprawiano jednocześnie dużymi ilościami ostrego pieprzu, aromatycznego kminku i majeranku, piekącego imbiru, gałki muszkatołowej, szafranu, cynamonu, a także octu, soku z cytryny i cukru. W tak bogaty sposób przyprawiano mięsa, ryby, warzywa, a także dania mleczne i mączne. Mięso przyżądzano w rozmaite sposoby jak na przykład:
 - Gotowanie,
 - Pieczenie,
 -Duszenie.   
Dania zazwyczaj były miękkie i papkowate. Potrawy barwiono barwnikami roślinnymi.

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna